ЛУПУС

Лечение

   SLE е хронично заболяване без лечение. Има няколко лекарства, като кортикостероиди , IMMUNOSUPPRESSANTS , нестероидни противовъзпалителни (NSAIDS) , които могат да контролират заболяването и предотвратяват усложнения. Усложненията са типично третирани със стероиди(противоревматични лекарства променящи заболяването) Обикновено в употреба с антималарийните лекарства т.е. HYDROXYCHLOROQUINE  и azathioprine. CYCLOPHOSPHAMIDE е използуван за сериозен нефрит или други усложнения  при повредения орган.
    Пациенти, които използват стероиди често могат да развият затлъстяване, диабет и остеопороза. Следователно, стероидите е нужно да бъдат избегнати където е възможно.Избягването на слънчева светлина ( предотвратявайки проблеми поради фоточувствителност) също могат да имат някакъв ефект
   Третирането от SLE е толкова разнообразно колкото неговият курс. При LUPUS и трудно  да се предсказже кое третиране ще бъде най- ефективно.Третирането обаче има някои общи черти а именно-режим  на физическа и емоционална почивка, защита от директна слънчева светлина, здравословна диета, точно третиране на инфекциите, и анулиране на известни алергени и влошаващи фактори са основите на терапията. В допълнение, за женски пациенти, бременност трябва да бъде планирана във времето на ремисия  /remission/.
                                            
                                     Физическа почивка
       Този основен компонент за доброто здраве на всеки е съществен . Умората предизвикана от LUPUS не е сънливост или умора от физическо усилие, а по-скоро , постоянно оплакване често описано като" чувство за умора на кост" или" парализираща умора." Нормалната почивка често не опреснява пациентът.Умората може да се появява въпреки нормалните резултати на тест от лаборатория. Пациентът и семейството имат нужда от инструкция относно как да използват тази умора като водач на дейноста си и кога  трябва да се спре почивката. Успокоителен сън от 8 - 10 часа за нощта, дрямки, и почивки през деня ; почивка на легло не винаги е необходима.. Индивидуализирани упражнения могат  да улеснят възстановяването от заболяването и подпомага ремисията

                                     Емоционална почивка
     Емоционалния стрес на които и подложен  пациента трябва да бъде намален, и да избягва напрегнати положения.Емоционалните проблеми често вървят заедно с хроничните болести. Разговарите за вашите страхове, ядове и депресия обикновенно помага. Доверявайте се на вашето семейство, приятели и лекари и се присъединете към подържаща група където можете да поговорите с хора които преминават  или са преминалили през този път. 

                         Защита от директна слънчева светлина

     Фоточувствителност е ненормална реакция към лъчите за ув-излъчване на слънцето и завършва с развитието или раздразнение ,обрив, което понякога е придружено чрез систематични симптоми. Една трета от LUPUS пациентите имат фоточувствителност. Всички пациенти на LUPUS трябва да избягват директно, продължително излагане на слънце.Чувствителните пациенти трябва  често да използват  SUNSCREEN с фактор за защита  (SPF)  поне 15, да избягват незащитено излагане между 10 сутринта и 4 следобед, да носят защитно облекло/шапки и дълги ръкави/. Пациенти на LUPUS трябва да бъдат осведомени, че лъчите за ув-излъчване се отразяват свободно от  вода сняг и стъкло/ автомобилни прозорци, не предоставят пълна защита ув-излъчване/
     LUPUS - пациенти, трябва да знаят че  флуоресцентните светлини и халогенните могат да отделят също ув-излъчване и  да влошат LUPUS. Това може да е индивидуално за всеки пациент. 

                                      Диета и храна
    Добре  уравновесена диета има съществена роля в поддържане на добро здраве за всички хора, включително LUPUS пациенти. Има моменти със специфични диетични препоръки или ограничения за тези с LUPUS, но ограничен план на диета може да бъде предписан когато има задържане на течност, /HYPERTENSION/, заболяване на бъбрек. Нетолерантности на храна и алергии могат да се случат, но няма свидетелство, че те са по- различни  при LUPUS пациенти отколкото в общото население.(препоръчителна диета)


divider
divider


Новини